MEROPE - NAKTĖS

Hoewel deze plaat al ruim twee jaar geleden uitkwam en in menige eindejaarslijst van 2018 voorkwam, lijkt het me toch de moeite er vandaag nog even hernieuwde aandacht aan te besteden.Merope is een trio, bestaande uit ondermeer de Litouwse Indré Jurgeleviciute, die hier helemaal niet onbekend is vanwege haar kanklés-spe dat ze op verschillende platen van “ons” Granvat-label waaronder die met koraspeler Solo Cissokho en de “Book of Air”-platen met Stijn en Bert Cools.

Die is het tweede lid van Merope en hij en broer Stijn waren mee bepalende krachten in het totstandkomen van deze plaat -de derde van Merope-, waarop de Franse fluitist Jean-Christophe Bonnafous het trio completeert, zoals hij dat ook al deed op “9 Days” en “Amaranthine”. Het is niet makkelijk de muziek van Merope te omschrijven, maar rustgevend, onthaastend, klaterend, speels, betoverend, folky en virtuoos zijn alleszins adjectieven die in aanmerking komen om het te proberen.

De stem van Indre, de gitaren, synths en pedalen van Bert, de ongelooflijk mooie klank van de bansuri van Jean-Christophe…het zijn allemaal elementen die de acht nummers van de plaat -een mix van instrumentaal en vocaal, van traditioneel en hedendaags, een heel eigen gezicht meegeven. Zoals de plaattitel laat vermoeden, is de nacht een hoofdthema: dat deel van de dag dat staat voor “rust”, voor “op je plooi komen”, maar ook voor “dingen die het daglicht niet verdragen” of “dingen die je liever voor jezelf houdt”. Al die dingen komen wel aan bod in één of meer van de nummers, of ik stel me dat alleszins zo voor.

Commercieel is dit allerminst, mooi is het des te meer en wat deze plaat zeker in zich heeft, is dat ze je onverholen uitnodigt om de band live te gaan zien. En daar komen we bij de reden waarom we deze regels schrijven, twee jaar nadat de plaat uitkomt: het trio is binnenkort te zien in Leuven en in Brussel, telkens in gezelschap van het Sloveense Sirom, die andere favoriete band van ons. Die twee combinaties op één avond…dat wil toch geen mens missen? Toch niet iemand die zichzelf echt melomaan noemt?

Behalve wanneer Covid19 nog roet in het eten zou komen gooien zijn dat twee data die je NU alvast in hele dikke, rooie letters in je agenda mag schrijven! En verder is “Naktės” een heerlijke plaat !

(Dani Heyvaert)

 

22 april 20 - 30 CC Leuven ................... 23 april 20 - Bozar Brussel

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Granvat
distr.: Xango

video